dilluns, 30 de maig del 2016

PSICOLOGIA. Processos d'influència social. L'obediència a l'autoritat

PSICOLOGIA. 
Processos d'influència social. L'obediència a l'autoritat

EXPERIMENT DE MILGRAM “OBEDIÈNCIA A L'AUTORITAT”



En primer lloc voldria dir que l'experiment m'ha sobtat molt, però no per la violència en que actuen els que compleixen la funció d'alumnes sinó pel que fa als instructors. En principi sembla que els que tenen una missió més complicada són els que actuen com a alumnes i que són els van a rebre el càstig i per tant es valorarà el seu grau d'obediència, però no és així ja que aquesta obediència està enfocada en l'acció de l'instructor.
L'obediència no l'esperem des de la posició de l'alumne, jo en principi si que ho creia així, sinó que l'esperem per part de l'instructor, el qual actua com una mena de botxí infringint un càstig creixent sobre l'alumne. L'experiment ens demostra que que aquest càstig pot arribar en un seixanta-tres per cent dels casos a matar a l'alumne.
Aquesta quantitat d'instructors que són capaços d'acabar amb la vida de l'alumne ho fan des de la visió de l'obediència. Ells creuen que sols tenen una part de culpabilitat i que aquesta està repartida entre tota la cadena de comandament. Cal comprovar com un dels instructors acaba fent referència a l'escala militar explicant que quan a un aviador li manen que llance una bomba ell no és culpable del fet ja que a ell li ho han manat, per això també diu que hauria arribat a castigar a l'alumne fins la mort perquè els seus superiors li ho manen, per tant la seva culpabilitat no és absoluta però l'obediència si.
També s'analitzen diferents accions durant l'experiment, una d'elles és quan es produeix el contacte físic entre tots dos, o quan hi ha desacord entre els dos comandaments superiors. En primer lloc aquesta aproximació entre el castigador i el castigat fa que en l'instructor apareguen els primer dubtes sobre el càstig, els quals desapareixen quan l'autoritat superior es mostra ferm en les seves instruccions i en segon lloc cal observar com a partir d'una discussió entre dos comandaments de nivell superior al de l'instructor, fa que aquest comence a mostrar dubtes sobre el que ha de fer. Sols quan hi ha una ordre inqüestionable és quan l'instructor compleix perfectament i quan hi ha menys dubtes en l'actuació.
 Cal dir que l'experiment és fictici i no es castiga a ningú físicament, però abans d'esbrinar-ho aquest experiment es rebel·la com a realista i esgarrifant.

FONTS
  • http://www.simplypsychology.org/milgram.jpg
  • http://www.youtube.com/watch?v=7JFIP98ASxU
  • http://www.youtube.com/watch?v=JQJZMyOipgc&feature=related  

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada